Posted by drlin , Wednesday, April 7, 2010 5:35 AM

7 April 2010...

PANDUAN PEMERIKSAAN IBU HAMIL

tup2 dh masuk bulan keempat aku di tg sepat...semalam sibuk meng'upload' foto set bersalin untuk dijual...hehe... br permulaan..hrp permulaan ini dpt memberi aku smgt yg baru dlm hidup ini.. dh lama bercita2 untuk berkecimpung dlm bidang perniagaan ni tp xberpeluang..dgn peluang yg ada ni akan aku guna dgn sebaik2nya...

arini bgn pg2 mcm biasa, antar qaisara ke rumah pengasuhnya dan breakfast sblm memulakn kerja... rabu merupakan hari klinik ibu2 hamil dimana semua ibu hamil perlu dilihat oleh doktor, sekurg2nya 2 kali jika tiada masalah.. kat sini nak cerita sikit mcm mn proses pemeriksaan kesihatan oleh ibu2 hamil dr mula supaya menjadi panduan kpd ibu2 yg bakal hamil di luar sana...

APA PERLU BUAT SEBELUM MERANCANG UNTUK MENGANDUNG?

kalau kakak2/adik2 diluar sana perasan, Doktor mesti akan tnya berapa haribulan tarikh akhir period/haid ms mula2 pegi buka buku merah(kad mengandung di klinik kerajaan),betul x??
KENAPA?
yang pertama-tama sekali seorang wanita perlu menanda berapa haribulan tarikh period/haid mereka setiap bulan..tidak kiralah plan tuk pregnant or not...MESTI tanda..the best is guna kalender kecik yg boleh ltk dlm wallet...x susah pun, just tanda HARI PERTAMA haid shj...brapa hari period x penting...ok?so xpayahla kita susah2 nk ingat...just rujuk pd kalendar je bila doktor tanya,k...
ada beberapa reason kite kene buat cmtu i.e untuk tahu berapa tarikh jangkaan kita bersalin, berapa usia kandungan kita masa tu...memang kt ada teknologi ultrasound/scan, tp ia hanya membantu untuk confirmation shj...boleh nk rely on scan tp itupun kene buat bebarapa serial scan br boleh confirm..
Penting sgt untuk memastikan trikh jangkaan bersalin tu sbb in case kalau doktor nk decide bersalin awal atas sebb2 tertentu, baby kene btl2 matang...cth lain,kalau kita x ingat tarikh akhir dtg period, then scan baby dh 7 bulan, tp kita xtau sbnrnya baby tu berkembang seiring dgn usia kandungan or x..kalau ukuran scan 7 bln tp sbnrnya kandungan tue dah 8 bulan, so sbnrnya baby tu ada masalah la dr segi tumbesaran...tp cmana kite nk tau baby tu 8 bulan kalau tarikh jangkaan bersalin kt xde/xtepat??? so,mesti tanda tarikh akhir haid(hari pertama).....xsusah kannnn....

BILA WAKTU SESUAI UNTUK KE KLINIK UNTUK PEMERIKSAAN?

ok...bila kita tanda tarikh haid kita, so kita akan tahu/boleh agak bila haid yg akan dtg, betul x? let say tarikh haid kita 1/3/10...so anggaran rata2 wanita, kitaran haidnya ialah 28-32 hari, so kita boleh agak haid akan dtg pd 29/3/10(1hb+28hari) hingga 3/4/10(1hb+32hari)......so, bila tarikh tu period xdtg kemungkinan kita pregnant....:) ape yg kita boleh buat ialah g bli pregnancy test kit yg ade dijual di farmasi untuk buat pemeriksaan sendiri guna air kencing...if positive,boleh tggu 2-4 minggu then baru g jumpa doktor untuk buat pemeriksaan dan buka buku mengandung...

(ini contoh positif pregnancy test-ada 2 line)
















BILA WAKTU SESUAI UNTUK BUAT ULTRASOUND/SCAN?

Scan boleh dibuat seawal 5 minggu pregnant...camana nak kira kita pregnant 5 minggu? kene kira dr tarikh akhir kita dtg period tulah...so,pentinglah step pertama td kan...ms 5 minggu ni dh nmpak jantung baby


k, nanti kita smbung lg yerr...
kalau ade ape2 pertanyaan sy akan cuba jawab yg terbaik..
salam tg sepat...

15 Response to " "

fiszah_pjo Says:

salam dr lin..

org cakap nk g bukak buku merah takperlu awal2 ek?saya baru je 6weeks...cek upt memang positif..akak sy ckp if nk g gomen elok tggu 2-3 bulan preggy..nnti g awal2 doc tak layan..btol ker?

mak_ngoh_selamoh Says:

salam doktor. terima kasih berkongsi. makngoh dah add doktor dan url doktor di blog. nanti update byk2 lagi yer entri kesihatan ibu. terima kasih. jemputlah ke blog makngoh.

drlin Says:

salam fiszah, maaf lmbat rply..dh g bukak buku merah ke blom?:) sy jangkakan mesti dh 10 minggu skrg kn?
sebenarnya, bila kita dh tau pregnant mybe seawal 5 weeks pun sbnrnya dh boleh g bukak buku merah kat gomen.xsalah.. lg bagus..klau sy mmg suka patient sy dtg awal tuk bukak buku mengandung ni sbb kita boleh detect apa2 masalah dari awal contohnya anemia(kurg darah) yg selalu berlaku kpd pregnant lady nih..

Our Life is Different Says:

Salam Dr,

Isteri saya tadi ada pergi klinik untuk mendapatkan buku merah.. tapi doktor di klinik kerajaan itu, mahukan isteri saya pergi buat scan dulu.

adakah itu memang normal prosedur untuk ornag yg kali pertama amik buku merah supaya pergi scan terlebih dahulu?

kalau ya, bolehkah scan dilakukan di hospital kerajaan?

untuk pengetahuan dr, isteri saya sudah sebulan tak datang haid..

segala jawapan dr, amatlah saya hargai..

drlin Says:

salam, jika kita telah disahkan mengandung dh boleh buka buku merah..lg cepat lg bagus..:) mengenai scan ni, ade sesetgh klinik kerajaan tidak mempunyai fasiliti utk scan, jd mereka akan menasihati ibu tersebut utk scan di klinik lain & membawa keputusan scan tersebut sms lawatan ke klinik kerajaan. juga kene faham bhw scan bukanlah perkara wajib yg perlu dilakukan..


harap jwpn sy ini membantu anda..:)

ariFahmie Says:

Assalamualaikum Dr...

saya ada pertanyaan... sbnrnya lepas saya berkahwin tahun lepas, period sy jd tak stabil.. ada sampai 2 bulan sekali... lepas tu sy jumpa Dr & die suruh saya makan EPO supaya period saya lebih teratur.. selepas saya amalkan EPO tu, period saya datang selama 2 bulan berturut2 (dh tetap la kot)... tp lepas tu, saya dh tak dtg2 period dh sampai sekarang... last period sy pada 1 feb 2011.. kirenye dh nk masuk sebulan dh... sy ada terasa pening , loya n beberapa tanda hamil tp masalahnye skrang ni, dah 2 kali sy buat pregnancy test kat umah, selalu jer -ve.... Dr. rasa sy ni ada mslh aper2 ker dan ape yg patut sy buat skrang nih?

Anonymous Says:

salam dr lin...

sy bru 1st tme pregnant
sy nk thu..apa fuction pengambilan darah sebanyak 1 tiub pada lengan tu ye??
smpai bengkak tgn dibuatnye...
dan kenapa keputusan darah tu xdpt pada ari yg sama darah di ambil...adakah kerana saya mmbuat pemeriksaan di kelinik cawangan dan keputusan darah di buat di hospital yg menyebbkan ia memakan masa untuk thu jnis drh kite?? dan adakah ia untuk mengetahui sejarah penyakit yg pnh kita hidap di masa lampau?

Anonymous Says:

salam...kalo b4 tarikh period yg sepatutnya kita dah buat test dah boleh detact ngandung x agaknya? berapa hari usia kandungan dah boleh detact ek? maksudnya usia kandungan b4 seminggu dah boleh detact ke?

Anonymous Says:

Salam Dr Lin.

Saya telah lewat seminggu datang period n saya telah cek gnakan UTP dan kptsnnya positif. sy sepatutnya period pd 29/6 tetapi pd 01/07 ada setompok darah warna coklat keluar. kemudian, tidak keluar lagi. tetapi apabila saya angkat brg berat, ada keluar secalit tanda warna coklat atau kuning. Genap 2 mgu saya lewat datang period, saya telah pergi berjumpa dktr n dktr menyatakan saya hamil 6mgu. tetapi dktr menyarankan sy membuat ultrasound utk melihat kedudukan janin bimbang mengandung diluar rahim. adakah kandungan saya ini selamat atau berpotensi terancam. mohon bantuan dktr.terima kasih.

hanan Says:

salam dr lin..sya hanan. sya nak tanya dr, kalau ujian upt band test tak seterang band control, dikira positive ke negative? seorang dr d klinik pernah beritahu positive result dikira bila test band seterang control band.sya pernah keguguran berulang dan dinasihatkan ke hospital immediately bila tahu pregnant. adakah sya perlu tunngu test band seterang control band baru boleh dapatkan rawatan di hospital, atau faint test band dah cukup untuk mengatakan sya positive pregnant dan membuat rujukan di hospital. tqvm

('',)pzAEdy~ Says:

Salam Doktor,

Thankz sangat2 dengan artikel yg sgt bguna nih....

really need it and appreciated !!!

yunne Says:

slm doktor,smoga doktor sihat2 n bhgia brsma fmly....hari ni dh msuk 5hari aku x period.tp pd hari prtma lewat haid aku ada buat urine test.bt kat rmh jer.n kptsannya POSITIF.n arini aku plan nk g klinik bt urine test sekali lg utk confirmkn,setrusnya buat kad.tp nurse tu ckp,xblh buat urine test sbb msih trlalu awl.kna tunggu smpai 2 minggu dr skg bru blh buat urine test.n nk buat kad pun msih xblh,kna tunggu 2bln kmdian bru dtg blk utk buat kad..btlke mcm tu,dok?..sbb apa kna tunggu smpai 2 bln?klu ada apa2 mslh ke cthnya la dgn kndungan tu,mcmna?..dh la ini kndungan ke2 aku.aku btl2 geram la dgn nurse tu.dh aku tnya ini itu knpa nk kna tunggu smpai 2bln,dia tinggikn pula suara ckp klu aku nk sgt buat kad harini,pegi la buat sndri...sbr jer laaa....hrp doktor blh terangkn kat aku bilakah msa yg terbaik utk buat kad seterusnya buat pemeriksaan utk ibu hsmil..serik dh aku nk tnya kat nurse ni..berlagak sgt....tq dok...

Anonymous Says:

salam, doktor..sy nak bertanya..mengapa kiraan umur kandungan mengikut tarikh akhir kita period(hari pertama)..contohnya, jika saya sudah 5 minggu tidak datang haid dari tarikh terakhir haid iaitu 24/04/2012, bermakna saya sudah mengandung 5mggu?? sedangkan waktu ovulasi belum lg 5 mggu..mgkn kandungan saya baru berusia 3 mggu..sbb hari haid dah ambil 6-7 hari, ovulasi 4-5 hari selepas itu..baru berlaku persenyawaan..jadi baby baru 3 mggu..sila betulkan kefahaman saya jika silap..tq doktor..

Anonymous Says:

Update utk tahun ini(2013).Check up pregnent dan buat buku merah bila kandungan dah 12 mggu (3bulan).
Perkiraan bagi trkh tu mmg la kena bagi trkh kite last period (stat 1st period last month).Tp kalu rasa nk bg trkh hari habis kite period pun bole je.Bkn doktor tahu pun.Ini jangkaan kandungan shj.Biasa kite subur pun hari ke 11 hingga 15.Slps period tau.

Anonymous Says:

Nak tnye klu nak bsalin di gov tp check up kt swasta bole ke? Kt swasta ade buku merah ker? Klu xde buku merah boleh ke bersalin di gov?