KEBAIKAN DGN HANYA 10% PENURUNAN BERAT BADAN

Posted by drlin , Tuesday, May 4, 2010 4:39 AM

10% penurunan berat bdn dr berat asal boleh menurunkan risiko seseorang dari mendapat masalah kesihatan seperti berikut :

Tekanan darah (Blood Pressure)

- Dapat mengurang tekanan darah bg mereka yang menghidapi penyakit hipertensi (so,moralnya, boleh kurangkan ubat darah tinggi yg dia mkn skrg)

Paras Kolesterol

- Dapat mengurangkan 10% Total kolesterol
- Dapat mengurangkan 15% LDL(bad) kolesterol
- Dapat mengurangkan 30% Triglycerides
- Dapat meningkatkan 8% HDl(good) kolesterol

Mortaliti (Death rate)

- Dapat mengurangkan 20% total mortaliti
- Dapat mengurangkan 30% kematian yang di sebabkan oleh Penyakit Diabetes(kencing manis)
- Dapat mengurangkan 40% kematian yang berkaitan dengan kanser

Semoga bertemu kembali.....

BAGAIMANA MENURUNKAN BERAT BADAN DENGAN BERSENAM??

Posted by drlin 4:33 AM

BAGAIMANA MENURUNKAN BERAT BADAN DENGAN BERSENAM??

Di sini saya nak berkongsi tips2 bagaimana kite nak bersenam dgn betul bg menampakkan hasil yang diingini..


Maklumat ni sy peroleh semasa menghadiri Bengkel Obesiti di Hospital Putrajaya baru2 ini....so, sukacitanya sy nk berkongsi dgn pembaca semua supaya bukan sy shj yang mendapat manfaat tetapi dpt jd panduan utk di kongsi bersama..insyaallah..

1. SENAMAN UNTUK MENCEGAH KENAIKAN BERAT BADAN (BG YG NORMAL BMI/BERAT)
- Bersenam 150-250 minit seminggu
- Dpt mencegah kenaikan berat bdn
Note :
- Walaupun nmpak cam lama msnya, tp bile kt bahagi bersenam 3x seminggu cthnya, lebih kurang sejam jer sehari...kalau hari2, lebih kurang dlm 20minit je kite bersenam

2. SENAMAN UNTUK MENURUNKAN BERAT BADAN
- Bersenam <150 minit seminggu hanya menurunkan sedikit shj berat bdn
- Bersenam >150 minit seminggu boleh menurunkan berat badan sebanyak 2-3kg
- Bersenam >225-420 minit seminggu boleh menurunkan 5-7.5kg
Note :
- Bersenam mestilah konsisten (sbb tu org yg gemuk dlm citer "THE BIGGEST LOOSER" tu boleh turunkan berat diorang...petuanya, senaman yang konsisten & bersesuaian)

3. SENAMAN UNUK KEKALKAN BERAT BADAN SELEPAS BERAT TURUN
- Bersenam 200-300 minit seminggu
Note :
- Lagi lama lagi bagus (evidence based)

P/S :
--> Kalau kite bersenam + ber'diet'(mengurangkan kalori intake 500-700kcal/day) akan lebih byk menurunkan berat bdn kite (bg yang obese)

--> Senaman yang dimaksudkan kat sini ialah aktiviti fizikal sprt berjalan, jogging, main badminton, main bola, berenang, etc...BUKAN aktiviti seperti angkat berat, push-up etc yang hanya 'resistance training'

salam

SET BERSALIN MURAH2...original & lulus KKM

Posted by drlin 4:26 AM

Salam,
sy yakin ramai yg tgh pregnant skrg ni tercari2 set lepas bersalin(set ms berpantang) kan? samala mcm sy dulu, ms 7 bulan pregnant tue dh sibuk2 tnya org pasal set bersalin...tp ms tu xtau nk bli yg mn, last2 beli set Leesa Formula confine mum, RM350...huhu...xde diskaun...tp alhamdulillah, lepas 2 bulan cuti bersalin tue sy dapat turunkan berat bdn kepada asal, boleh pakai baju kebaya lagi...hehe..

bg ibu2 hamil di luar sana, sy ade 1 website yg menyediakan semua jenis set bersalin pada harga yg berpatutan (murah dr yg sy bli,huhu...rugi sy)...pilihlah ikut citarasa & bajet anda....http://setbersalin.lot.my/  

salam..