BAGAIMANA MENURUNKAN BERAT BADAN DENGAN BERSENAM??

Posted by drlin , Tuesday, May 4, 2010 4:33 AM

BAGAIMANA MENURUNKAN BERAT BADAN DENGAN BERSENAM??

Di sini saya nak berkongsi tips2 bagaimana kite nak bersenam dgn betul bg menampakkan hasil yang diingini..


Maklumat ni sy peroleh semasa menghadiri Bengkel Obesiti di Hospital Putrajaya baru2 ini....so, sukacitanya sy nk berkongsi dgn pembaca semua supaya bukan sy shj yang mendapat manfaat tetapi dpt jd panduan utk di kongsi bersama..insyaallah..

1. SENAMAN UNTUK MENCEGAH KENAIKAN BERAT BADAN (BG YG NORMAL BMI/BERAT)
- Bersenam 150-250 minit seminggu
- Dpt mencegah kenaikan berat bdn
Note :
- Walaupun nmpak cam lama msnya, tp bile kt bahagi bersenam 3x seminggu cthnya, lebih kurang sejam jer sehari...kalau hari2, lebih kurang dlm 20minit je kite bersenam

2. SENAMAN UNTUK MENURUNKAN BERAT BADAN
- Bersenam <150 minit seminggu hanya menurunkan sedikit shj berat bdn
- Bersenam >150 minit seminggu boleh menurunkan berat badan sebanyak 2-3kg
- Bersenam >225-420 minit seminggu boleh menurunkan 5-7.5kg
Note :
- Bersenam mestilah konsisten (sbb tu org yg gemuk dlm citer "THE BIGGEST LOOSER" tu boleh turunkan berat diorang...petuanya, senaman yang konsisten & bersesuaian)

3. SENAMAN UNUK KEKALKAN BERAT BADAN SELEPAS BERAT TURUN
- Bersenam 200-300 minit seminggu
Note :
- Lagi lama lagi bagus (evidence based)

P/S :
--> Kalau kite bersenam + ber'diet'(mengurangkan kalori intake 500-700kcal/day) akan lebih byk menurunkan berat bdn kite (bg yang obese)

--> Senaman yang dimaksudkan kat sini ialah aktiviti fizikal sprt berjalan, jogging, main badminton, main bola, berenang, etc...BUKAN aktiviti seperti angkat berat, push-up etc yang hanya 'resistance training'

salam

0 Response to "BAGAIMANA MENURUNKAN BERAT BADAN DENGAN BERSENAM??"